Vista i oïda

Sempre he cregut que la música és important per acompanyar la lectura.
Hi ha texts, amb el seu fragment especial...

Siempre he creido que la música es importante para acompañar la lectura.
Hay textos, con su fragmento especial...

dimecres, 18 de juny del 2008

De qui és l'autoria d'aquest retrat?

Aquest retrat de Felip II s'ha vist una i una altra vegada, però segurament no sabem de quines mans va sorgir. Potser ens podem preguntar si és de Tizià, el Greco, Sánchez Coello, Juan Fernandez de Navarret "El Mut" o Tintoretto o el Veronés. Tots ells pintors de gran reconeixement tant a Espanya com a Itàlia. Cal saber i no oblidar la vinculació d'Espanya amb Itàlia en l'epoca del Renaixement.

Però l'autor no és tal, sinó una autora: Sofonisba Anguissola, nascuda a Cremona l'any 1532 i morta l'any 1632, amb una vida inusitàdament llarga per l'època en què va viure. El seu pare, Amilcare Anguissola, noble provincià, seguint les normes d'educació de Baltasar de Castiglione, va aconseguir que les seves sis filles: Sofonisba, Elena, Llúcia, Europa, Anna Maria i Minerva, estudiessin llatí, música i pintura.

Sofonisba va aprendre la tècnica del retrat amb Bernardino Campi i Bernardino Gatti. Als vint-i-sis anys era ja tan coneguda que la seva fama va arribar a la cort de Felip II que la va invitar a formar part dels pintors de la cort espanyola.

Allà va passar els anys següents pintant sobre tot retrats de cort oficials, incloent-hi els de la reina Isabel de Valois i altres membres de la família real, com la germana de Felip II, Joana, i el seu fill, Don Carlos. Les pintures d'Isabel de Valois i d'Anna d'Àustria, la quarta dona de Felip II, són vibrants i plenes de vida.

Es va casar dues vegades, la primera, el 1571, amb Don Francisco de Moncada, amb una dot donada pel rei. Després de divuit anys a la cort espanyola, Sofonisba i el seu marit van abandonar Espanya en 1578, marxant a Palermo, on el seu marit va morir l'any següent. Va tenir tres fills i va poder compaginar la criança amb els seus viatges i les seves classes a la família real i la cort, junt amb el seu taller.

Mentre viatjava a Cremona per reunir-se amb la seva família, va conèixer a Orazio Lomellini. La seva família i els representants del rei a Itàlia s'oposaven a la boda perquè l'home no pertanyia a la noblesa, era molt més jove que Sofonisba i no tenia diners. Ella es va mantenir ferma i es va casar finalment. Tenia cinquanta anys quan ho va fer.

Després del segon casament va establir el seu taller a Gènova on va seguir pintant quaranta cinc anys més, fins prop de la seva mort el 1625.

Avui la llista de les seves obres va creixent a mesura que es van analitzant més quadres de l'època catalogats com anònims o atribuïts a d'altres pintors.

Però sabeu? He descobert que fins el 1988 (!!!) no existien fotografies dels seus treballs a cap publicació artística.

És que, ver y leer para creer..

-------------------